El Consell pressupostarà 220.000 euros als Pressuposts-2016 per Bellpuig

Sabor agredolç pel decurs dels esdeveniments en quant a l’horitzó, sempre aplaçat, de la conservació del monestir de Bellpuig, i les expectatives a curt i mitjan termini.

12322953_1505484226414428_731650558458767089_o

Propietat del Consell de Mallorca des de l’any 1998 i conjunt monumental declarat Bé d’Interès Cultural (B.I.C.) l’any 2004, pareixia -d’ençà que els governs central i de la CAIB conveniaren, l’any 2010, amb fons estatutaris, una inversió prevista d’1,1 milions d’euros per a actuacions destinades la seva rehabilitació i posada en marxa- que a la fí se’l rescataria de l’oblit i es podria veure dignificat i valoritzat com a senyal privilegiat d’un temps remot de la nostra història (dels pocs exemples que queden de l’anomenada “arquitectura del repoblament”), i atractiu turístic.

Pel que se sap per part de la regidora de Patrimoni, que encara no ha pogut reunir-se amb el vicepresident segon i Conseller de Cultura i Patrimoni, F. Miralles, després del desert de quatre anys en què es podria resumir la gestió de la institució insular per part del Partit Popular, ara no hi hauria temps per a, dins dels terminis establerts per a l’execució de les obres, fer aquesta inversió tot evitant perdre els fons estatals.

Segons ha sabut la responsable municipal de patrimoni de fonts del Consell, el govern insular hauria pres la decisió de renunciar -ara per ara i fins a poder renegociar els terminis, noves pròrrogues, etc. amb el nou govern de l’Estat passades les eleccions del 20D- a escometre les actuacions previstes, pressupostant en qualsevol cas una partida important (la segona o tercera quantitativament, en inversions destinades a patrimoni històric) al monestir artanenc. Al minut ’10 d’aquest vídeo, el Conseller d’Hisenda del Consell, Cosme Bonet, avança la partida pressupostària, amb fons propis, de 220.000€, que es preveu destinar al monestir de Bellpuig aquest proper any 2016 (https://youtu.be/ag3_Olqt_D8).

La regidora es planteja en aquests moments -a expenses de poder fonamentar-ho bé, a través de la documentació corresponent, de la qual en aquests moments encara no disposa-, de cara a la propera sessió plenària, la possibilitat de formular una proposta d’Acord municipal amb tres línies que, bàsicament, consistirien en:

– Instar el Govern de les Illes i el Consell de Mallorca, a renegociar amb el govern de l’Estat el més aviat possible, una nova pròrroga dels terminis que permeti executar el projecte pendent, de rehabilitació i posada en marxa del monestir de Bellpuig.

– Cas que aquestes negociacions no fossin possibles, o bé no arribassin a bon port, instar el Consell de Mallorca, a un compromís formal, de destinar 1,1 milions d’euros, de fons propis, els propers quatre anys al conjunt monumental de Bellpuig.

– Reprovar l’ex-Presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, així com el que va ser vicepresident del Consell de Mallorca i màxim responsable de l’àrea de Cultura i Patrimoni a la institució, Joan Rotger, per no haver executat el projecte, i haver deixat en una situació tan precària, la rehabilitació del monestir amb els fons de l’Estat.  IMG-20151209-WA0004

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *